Zadar

 

Hamnstaden Zadar ligger på en halvö i norra Dalmatien vid det Adriatiska havet. Denna vackra stad har ett stort utbud av upplevelser och sevärdheter och från att ha varit en viktig hamnstad är den idag ett populärt turistmål. Det är fler och fler som börjar upptäcka denna gamla kuststad. Zadar är den näst största staden i Dalmatien och Kroatiens femte största stad. I närheten finns fem nationalparker och många fina gröna öar att besöka.

 

Vy över Zadar
Vy över Zadar
Solhälsningen
Solhälsningen

Om staden

 
Zadar är en gammal stad med smala gator som kantas av mysiga kaféer, uteserveringar, butiker, romerska ruiner, medeltida kyrkor och andra historiska monument. Stadsmuren i Zadar byggde man redan under Julius Ceasars och kejsare Augustus tid. Platsen där staden Zadar ligger på var bebodd redan 400 år före kristus, men rötterna från hur den ser ut idag kommer från romartiden. Idag blandas gammal och ny arkitektur. Zadar har en bred fin kajpromenad med en trafikerad båthamn och nere vid kajen finns den världsunika ”havsorgeln”. Havsorgeln är en populär mötesplats och turistmagnet och här spelas en behaglig melodi med hjälp av vågorna. Bredvid finns även konstverket ”solhälsningen”. Detta är en stor rund solpanel i glas som skapar ett fantastiskt solljus när solen har gått ner och i samklang med orgeln. Det är arkitekten Nikola Basic som har skapat dessa två arkitektoniska konstverk. Här vid strandpromenaden samlas folk och beskådar den vackra solnedgången. Det finns många restauranger, kaféer och klubbar i Zadar och det är under sommaren som det är mest liv och rörelse. Folk samlas mest i gamla stan eller promenerar utmed den vackra strandpromenaden.

Vy över Zadar
Vy över Zadar
Fyr i Zadar
Fyr i Zadar

 

 

Stränder

 
Stranden Kolovare är en klapperstensstrand som ligger strax söder om gamla stan och detta är den största offentliga badplatsen i Zadar. Den vackra stadsstranden Plaza Borik ligger på en halvö i norra delen av staden ungefär 4 km från centrum. Dessa två stränder har duschar och omklädningsrum. Här finns även restauranger och barer om man behöver ha något att äta och dricka. Stranden Zaton ligger ungefär en mil från Zadar. Detta är en lugn lagun som är omgiven av pinjeträd. Följer man strandpromenaden söderut kommer man till stranden Drazica. Stranden är 300 meter lång och har belönats med blå flagg. Här finns restauranger och serveringar utmed stranden. Och pinjeträd skuggar under varma dagar.
 

Mat

 
I Zadar finns många bra restauranger som serverar färska delikatesser från havet. Man kan handla dagens fångst av stadens fiskhandlare. Det finns även flera restauranger med andra sorters maträtter som passar alla olika smaker. Man kan även passa på att köpa bakverk från de lokala bagerierna när man är i Zadar. Från Zadar kommer ursprungligen körsbärslikören Maraschino. Körsbärslikören har en söt smak och aromatisk doft. Från början framställdes den enligt ett traditionellt recept av apotekare i Zadars Dominikanska kloster på 1500- talet.

 

Ta sig hit

 
När man ska åka till Zadar kan man välja att åka med charter eller välja en flygstol från någon av de lågprisflygbolagen som åker hit. Man landar på Zadars flygplats som ligger 8 km öster om centrala Zadar. Härifrån kan man sedan ta några av de bussar som tar dig till Zadar. Det finns även taxibilar utanför flygplatsen som tar dig dit du ska. Man kan även åka med egen bil från Sverige till Zadar och då kan man samtidigt upptäcka mer utav landet och de länder man passerar på vägen dit. Från Sverige går det även tåg till Kroatien. Man får byta tåg vid flera olika ställen på vägen innan man kommer fram.

 

Sevärdheter

 
Besöker man Zadar och vill upptäcka lite mer av staden kan man besöka de olika sevärdheterna som finns här. De flesta sevärdheterna hittar man i gamla stan bland de smala gatorna och torgen. Det bästa sättet att ta sig runt i gamla stan är till fots. Zadars stadsstruktur kom till på romartiden och idag finns det byggnader som är historiska och byggnader som är byggda i en nyare arkitektur. Man kan boka guidade turer i staden om man vill få reda på lite mer historia om byggnaderna.

Landsporten i Zadar
Landsporten i Zadar
S:t Donatuskyrkan
S:t Donatuskyrkan
Havsorgeln

Stadens mest spektakulära sevärdhet är havsorgeln. Det är den kroatiske arkitekten Nikola Basic som har skapat detta arkitektoniska konstverk år 2005. Med hjälp av havet och luften bildas det fantastiska toner från detta konstverk.

Solhälsningen

Havsorgeln är sammankopplad med sett annat konstverk, solhälsningen, som samma konstnär har skapat. I en cirkel på 22 meter i diameter finns 300 glasplattor och under dessa glasplattor finns solpaneler som skapar ett otroligt ljusspel när solen har gått ner.

S:t Donatuskyrkan

S:t Donatuskyrkan är 1200 år gammal och är en av Kroatiens äldsta och den mest kända kyrkan i Zadar. Stengolvet i kyrkan kommer från det intilliggande Romerska forumet. Idag använder man kyrkan mest som ett museum och en konserthall med ett stort utbud av musikaliska och kulturella evenemang. Det finns en romersk påle utanför kyrkan som man under medeltiden använde som skampåle där lagbrytare hölls fastkedjade för allmän förödmjukelse.

Sankt Chrysogonus kyrka

I gamla stan finns en treskeppig basilika tillägnad stadens skyddshelgon som led martyrdöden under kejsaren Diocletianus tid. År 1175 påbörjades byggnaden och är uppförd i romansk stil.

Landsporten

År 1543 byggdes landsporten av den venetianska arkitekten Michele Sanmicheli. Porten är byggd i renässansstil där valvet har smyckats av en relief föreställande Zadars skyddshelgon Sankt Chrysogonus till häst, den Venetianska republikens heraldiska vapen och det bevingade Venetianska lejonet.

Havsporten

Havsporten restes av Auniana Melia till minne av hennes make. Havsporten består delvis av en romersk triumfbåge och byggdes sedan om år 1573. Då blev det ett minnesmärke över sjöslaget utanför den grekiska staden Lepanto 1571. Det var då den spanska, påvliga, maltesiska och venetianska flottan besegrade den osmanska sjömakten.

De fem brunnarnas torg

År 1574 byggdes fem brunnar mellan stadsmuren, bastionen Grimani och kaptenens torn. Det var dessa brunnar som försåg staden med färskvatten fram till 1838.

Narodni Trg/ Folkets torg

Torget har varit en mötesplats för regionens administrativa funktioner och idag har man flera kulturella attraktioner vid torget. Här finns en utställningslokal i byggnaden Gradska loza för ”Triennalen för samtida kroatisk konst”. Runt torget finns även flera barer och kaféer med uteserveringar.

Romerska forumet

Resterna av ett romerskt forum som man hade byggt de första århundradena efter kristi födelse är belägen vid Sankt Donatuskyrkan och ärkebiskopens palats. Detta var stadens centrum under antiken. Här höll man val, rättegångar och gladiatorspel samt allmänna kungörelser.

Franciskanerklostret

Den äldsta kyrkan i Gotisk stil i Dalmatien. Klostret byggdes 1283 och har även använts som skola och var föregångare till Zadars universitet. I klostrets sakristia undertecknades fredsavtalet mellan Republikanen Venedig och den Ungersk-kroatiske kungen Ludovik Anzuvinac den 18 februari 1358.

Zadars katedral

Zadars katedral eller St Anastasias katedral är den äldsta katedralen i Dalmatien. Man har byggt klostret på resterna av en kristen basilika från 300-talet. Från 1100-talet härstammar det nuvarande utseendet men man har även gjort tillbyggnader på 1300-talet. Katedralen har en golvmosaik från 400-talet. Det finns även ett gammalt klocktorn på 62 meter högt.

Museum

Nationalmuséet i Zadar är utspritt på olika lokaler i staden. Det finns en etnologisk avdelning, en naturhistorisk avdelning, konstmuseet och Zadars stadsmuseum. Zadars arkeologiska muséum har objekt från paleolitisk tid och fram till 1000-talet. Här finns 100 000 föremål från Zadarregionen och från öarna Pag och Rab. I museet för religiös konst finns en permanent utställning som heter ”Zadars guld och silver”. Här finns föremål från 700-talet och framåt. I museet för antik glas finns en samling av romerskt glas från antiken.

Utflykter

Är man i Zadar ska man passa på att ta lite olika utflykter det finns många platser som är värda att besöka. Den närmaaste ön heter Ugljan och dit tar man sig lätt med båt. På denna öns kustremsa finns många små fiskebyar och här finns traditionell olivoljeproduktion. Den första huvudstaden i Kroatien heter Nin och ligger ungefär 15 km norr om Zadar. Staden ligger mitt i en lagun och det är tvåstenbroar som förbinder stadens centrum med fastlandet. Havssalt produceras här sedan 1500 år tillbaka. På väg till Nin ligger badorten Zaton med en stor strand som är populärt bland barnfamiljer. Man kan även ta en utflykt till nationalparken Krka där landskapet består av kalksten, vattenfall och kristallklara sjöar. Den mest kända nationalparken är Plitvice nationalpark som har funnits med på Unescos världsarvslista sedan 1979. Man kan även ta fiskeutflykter, seglingsturer, kajaksafari m.m. Kroatiens största insjö, Vranasjön, ligger några km utanför staden och är ett populärt ställe för sportfiskare och ornitologer.

 

Festivaler

 
I Sankt Donatuskyrkan och gamla stan anordnas varje år en musikfestival som hålls mellan juli och augusti. Festivalen kallas Donatfestivalen och programmet håller en hög nivå med blandade artister. I maj anordnas ”wings for life” som är ett lopp som arrangeras på flera platser i världen och syftet är att samla in pengar till ryggmärgsforskning. ”Velebit Ultra Trail” anordnas i juni och är ett ultramaraton på 126 km uppe i bergen. ”Full moon festival” anordnas i slutet på juni eller början på augusti och är en festival där man har mat och arrangemang i gamla stan. Man släcker belysningen och lyser upp hamnpromenaden med facklor och ljus.
 

 

Karta över Zadar