Vis

 

Ön Vis lockar besökare på grund av sina vackra stränder, vikar, det klara havet, de omgivande små öarna och de naturliga underverken så som exempelvis grottorna. Många båt turister har också hittat till denna vackra ö. Fram till 1989 har ön Vis varit ett militärt område och då stängt för turister. Ön användes av Tito för att samordna militära operationer under andra världskriget. Man kan idag besöka Titos grottor och turistnäringen är idag en stor inkomstkälla. Ön Vis är belägen ungefär 45 km från fastlandet och är omgärdad av flera mindre öar. Det är lätt att ta sig till ön från fastlandet med den färjetrafik som dagligen trafikerar mellan staden Split och Vis.

 

Vy över Zadar
Vy över Zadar
Solhälsningen
Solhälsningen

Städer

 
De två största orterna på ön är staden Komiza och staden Vis. Staden Vis är belägen på den nordöstra delen av ön. Här finns en strandpromenad som är kantad av palmer, souvenirbutiker och restauranger. Här kan man välja mellan många vikar och stränder eller så kan man ta en cykeltur eller vandringstur i det vackra området. Vis är en populär destination för båtfolk och seglare. Det är till staden Vis som man kommer om man tar färjan över från fastlandet. Den största staden på ön Vis är Komiza som ligger på den västra sidan av ön vid berget Hum. Staden lever huvudsakligen på vinodling, fiske och turismen. Detta är en idyllisk by som omges av kristallklart vatten och frodiga höjder. Här finns många stränder att välja mellan och staden har en strandpromenad som kantas av restauranger och barer. Den lilla byn Rukavac ligger på den sydöstra delen av ön, ungefär 10 km från staden Vis. Denna by består av flera små byar och här hittar man restauranger, stränder och en hamn. Kör man 15 minuter från staden Vis kommer man till den lilla byn Plisko Polje med endast 10 hus. Här finns vackra olivlundar och vingårdar. Andra små byar på ön är Stonica, Brgujac, Marine Zemlje, Podselje, Dracevo Polje, Podhumlje, Zena Glava, Vela Glava, Borovik, Okljucna, Parja och Rogacic.

Vy över Zadar
Vy över Zadar
Fyr i Zadar
Fyr i Zadar

 

 

Stränder

 
I staden Vis kan man hitta stranden Prirovo där det finns beachvolleyplan och fotbollsplan. I närheten finns även restauranger och barer. Ungefär 8 km öster om staden Vis hittar man den sandiga bukten Stoncica. Stranden passar barnfamiljer i och med att det finns palmer som skuggar. I närheten finns det även restauranger. På östra sidan av Vis ligger stranden Grandovac. Havet är svagt sluttande och det finns skugga vid kanten. Här finns även en liten bar där man kan sätta sig och avnjuta något svalt att dricka en varm sommardag. Med några minuters promenad från Milna kommer man till stranden Zaglav som har en strandbar. Stranden sluttar försiktigt ut i havet men det finns ingen naturlig skugga från träd. Vid stranden Vartalac i staden Komiza som ligger på den västra delen av ön kan man ha med sig hundar när man vill bada. En annan närliggande vacker sandstrand är Porat som ligger på ön Bisevo. Dit kan man ta sig med en taxibåt eller boka en arrangerad utflykt. I den nordvästra delen av Komiza ligger stranden Gusarica. Här finns en blandning av sand och klapperstensstrand. Här finns naturlig skugga av träd och omklädningsrum med toaletter och duschar. Bakom stranden Gusarica närmare centrala Komiza finns stranden Bjazicevo. Här är det småsten på stranden, kristallklart vatten och tyst omgivning. I södra delen av Komiza ligger stenstranden Kamenice. På stranden finns en bar och det finns naturlig skugga från träden som omger stranden. På den södra sidan av ön hittar man den speciella bukten Stiniva. Här finns den vackra Pebble Beach som endast har en tre meter bred öppning mellan de höga klipporna ut mot havet. Detta sund är ett skyddat naturligt monument sedan 1967. Man kan endast komma till denna stranden till fots från vägen eller med båt.

 

Mat

 
I menyerna på ön Vis kan man hitta medelhavsmat med fisk och skaldjur samt kött och lammrätter garnerade med grönsaker och medelhavets örter. Vis specialitet är ”Fazol na brodet” som är en bönsoppa. Här kan man även få avnjuta de lokala vinerna Plavac och Vugava. Vis är väldigt känd för sina vingårdar och vinodlingar. Kamiza är känd för sina otroliga hummerrestauranger.

 

Ta sig hit

 
Vill man besöka Vis kan man ta ett flyg från Sverige och landa på Split flygplats. Från flygplatsen finns det sedan bra förbindelser med kollektivtrafiken till staden Split. Från staden Split på fastlandet går det dagligen flera avgångar med färja till ön Vis. Denna resa tar ungefär två timmar. På ön kan man sedan hyra en cykel eller moped för att ta sig runt på de slingriga vägarna. Man kan även boka charterresor till ön Vis och då blir man upphämtad på flygplatsen och körs dit man ska.

 

Sevärdheter

I staden Vis finns många sevärdheter som man kan besöka. Här finns flera kyrkor och kloster att beskåda så som exempelvis Franziskanerklostret, kyrkan St Anden, kyrkan Our Lady of Spilice, kyrkan Sv. Cipirijan och Justina. Man kan även besöka det gamla termalbadet, stadsmuren, arkeologiska utgrävningsplatser och det arkeologiska museet. I staden Komiza finns några historiska och kulturella monument som är värda att besöka när man är där. Den vackra byggnaden Palace Zanchi, den gamla sardinfabriken och kulturcentret Ivan Vitic är några exempel. Även i staden Komiz finns många kyrkor, kapell och kloster att besöka så som exempelvis klosterkyrkan Sv. Nikola, kyrkan Gospe od Sedam zalosti, Marije Lady Gusarica m.m.
 

Arkeologiska museet

I det arkeologiska museet finns olika fynd från den romerska och grekiska tiden. Museet ligger i den österrikiska fästningen Batarija. Museet har endast öppet under en begränsad tid.

St George Fort

Nära staden Vis ligger St George Fort som byggdes av den engelska befälhavaren George Duncan Robertson omkring år 1812.

Blå grottan

Blå grottan ligger på den närliggande ön Bisevo och är ett naturfenomen. Grottan upptäcktes i slutet av 19-talet av Baron Eugen von Ransonnet. När det är sommar ser man ett speciellt blått sken som sprids i grottan och om man tittar på detta under vattnet ska det vara helt fantastiskt. Man kan åka in i grottan med små fiskebåtar och beskåda ljuseffekterna som bildas av solen. Det går att åka dit med en taxibåt eller via en arrangerad utflykt. Ön Bisevo är mest känd för den blå grottan och invånarna lever mest på fiske, vinodling och turismen. På ön finns även många fina stränder som lockar besökare. Denna ö tillhör förvaltningen av Komiza på ön Vis.

Gröna Cave

Gröna cave ligger på den närliggande ön Ravnik. Hit kan man åka med en taxibåt eller en arrangerad utflykt.

Titova Spilja

Ön Vis var ett militärt område fram till 1989. Tito organiserade militära operationer på ön under andra världskriget. Tito upprättade ett högkvarter i en grotta på ön Vis under andra världskriget och idag är detta ett museum. Idag kan man besöka detta museum som är belägen i Titos grotta.

Aktiviteter

Det finns många vackra dykplatser att besöka på ön Vis för den som är dykintresserad. Det finns många vrak, rev och grottor som är av intresse. Älskar man att fiska har man kommit rätt om man åker hit. Kommer man med båt finns det många platser att förtöja sin båt på. Tycker man om att vandra eller cykla finns det flera fina vandrings- och cykelleder. Man kan även besöka klättringsleder för den som tycker om detta.

 

Festivaler

 
I staden Komiza hålls The Summer Festival som pågår från början av juli till slutet av augusti. Då anordnas konserter inom pop, jazz och klassisk musik. Det anordnas även sportevenemang med olika turneringar.
 

 

Karta över Vis