Väder/Klimat

I Kroatien får man 2600 soliga timmar om året, vilket passar perfekt för den som älskar att sola och bada eller den som bara vill uppleva en helt underbar natur. Det råder medelhavsklimat längs hela kusten med långa, varma och torra somrar.

Temperaturer

I maj brukar temperaturen stiga och det brukar normalt vara runt 20 grader på dagarna och vara lite kallare på nätterna. I juni höjs temperaturen ytterligare till runt 25 grader för att under högsommaren juli – augusti gå upp mot 30 grader. När torra och varma sydvindar blåser upp från Nordafrika kan värmeböljor på 35 – 40 grader uppstå. I september går temperaturen ner till runt 20 – 25 grader igen. Det kan komma en del regnskurar i början av våren och sen höst och det är under denna period som det regnar mest i Dalmatien. I Dalmatien faller det totalt 1325 mm nederbörd per år. Vintermånaderna är normalt milda och fuktiga och under vintermånaderna oktober – april för Bora- vinden med sig kall luft från nordväst. Det kan förekomma snöfall under vintermånaderna men det är ovanligt.

Vattentemperatur

Under sommaren ligger vattentemperaturen normalt runt 20 – 25 grader. Vattnet är kristallklart och väldigt rent vilket gör att havsborren trivs väldigt bra här. Här kan man även få se olika sorters vattendjur simma runt i vattnet.

Naturen

I och med att klimatet skiftar skapar detta en rik biologisk mångfald som trivs i soligt och varmt väder. Här trivs växter så som exempelvis lavendel och pinjeskog. I nationalparken Krka kan man få uppleva den vackra naturen med lummiga skogar och otroliga vattenfall. Man kan se berg med grottor, härliga stränder och utmed kusten finns många vackra öar med härlig natur som man bör besöka.