Split

 

Split är Kroatiens näst största stad med sina ca 200 000 invånare. Split har en rik historia, ett rikt kultur- och nöjesliv och ett otroligt vackert läge på en halvö i landskapet Dalmatien vid det Adriatiska havet. När man åker till Split kan man både få upptäcka den historiska och intressanta staden samtidigt som man får sol- och badsemester.

 

Vy över Split
Vy över Split
Vy över Split
Vy över Split

 

Boka boende i Nerja här

 

Om staden

 
Staden Split är uppbyggd kring den romerska kejsaren Diocletianus gigantiska palats, vilken uppfördes på 200-talet och som har blivit om och tillbyggt efter detta. Palatset finns med på Unescos lista över världsarv. Peristylen är det historiska torget vid Diocletianus-palatset och gamla staden. I den gamla staden kan man promenera omkring på de smala och pittoreska gatorna som är bilfria och omgivna av kaféer, butiker och restauranger. Här kan man vandra omkring och beskåda de vackra historiska byggnaderna. Inte långt ifrån palatset ligger hamnpromenaden Riva som är en populär plats att mötas på eller att sätta sig vid någon av de restauranger eller kaféer som ligger utmed strandpromenaden. Härifrån har man en vacker utsikt över havet och hamnen är inte långt borta. Från hamnen går båtarna ut till de största öarna. Det finns en grönsaksmarknad på östra sidan av gamla stan och vid shoppinggatan Marmontova ligger fiskhallen. Från centrum är det inte lång till Splits stränder om man vill ta sig ett svalkande dopp. I Split finns den bästa shoppingen och runt Marmontova kan man hitta butiker som Mexx, NafNaf, Diesel, Versace m.m. Utanför centrum finns gallerian Mall of Split med butiker som exempelvis Levi´s, GAP, Converse, Tommy Hillfiger m.m. Det finns även en galleria som heter City Center One där det finns butiker som exempelvis H&M, Deichmann, Lacoste, S.Oliver m.m. Det ekonomiska och administrativa centret i Dalmatien är Split.

Splits strandpromenad
Splits strandpromenad
Splits strandpromenad
Splits strandpromenad

 

 

Stränder

 
Stranden Bacvice är den centralaste stranden och den ligger strax söder om staden. Denna grusstrand är den populäraste stranden i Split och har tilldelats blå flagg. Stranden är bred och långgrund vilket passar för barn. Här finns både kaféer och restauranger, samt en paviljong som på kvällen blir ett nöjescentrum. Nöjeslivet i Split hamnar på stranden på kvällen. Det finns även en populär badstrand strax efter Bacvice som heter Ovice. Här kan man hyra solstolar och parasoller men man får vara ute i god tid. Kastelet är en liten grusstrand som är belägen nära centrum. Här finns små snackbars och kaféer. Kasjuni heter en liten strand i utkanten av Split. Stranden är smal, stenig och omgiven av höga klippor. Här finns det inga restauranger så man får ha med sig en egen matsäck. 5 km från stan ligger Znjan som är en grusstrand. Hit kan man ta sig med buss och det finns några restauranger och kaféer. Stranden Bene ligger en bit utanför Split. Många barnfamiljer väljer denna strand i och med att den är långgrund, det finns lekplats och tennisbanor och det finns höga tallträd som ger skugga på stranden. 45 km från Split hittar man stranden Brela som anses vara den bästa stranden i hela Kroatien. Denna strand består av flera små stränder som ligger i olika vikar kantade av tallträd.
 

Mat

 
I Split dominerar fisk och andra godsaker från havet på restaurangerna i och med att Split ligger precis vid havet. Men här finns även flera restauranger som serverar andra sorters rätter så att det ska passa alla olika smaker. Man bör passa på att provsmaka de lokala ostarna, patéer och lufttorkad skinka när man är här.

Restauranger i Split
Restauranger i Split
Restauranger i Split
Restauranger i Split

 

Ta sig hit

 
När man ska åka till split kan man välja att åka charter eller att ta en flygstol och då landar man på Splits flygplats. Under sommaren trafikeras sträckan mest och man har mer flygbolag och tider att välja mellan. Splits flygplats ligger ungefär 25 km från stadens centrum och det finns bussar som trafikerar sträckan regelbundet. Man kan även välja att ta någon av de taxibilar som står utanför flygplatsen när man ska vidare från flygplatsen till Split eller boka transfer här. Man kan även välja att åka med egen bil från Sverige till Split. Från Malmö till Split är det ungefär 200 mil. När man kör bil i Kroatien är motorvägarna avgiftsbelagda och man betalar på speciella betalstationer utmed vägen. Från Sverige går det även tåg till Kroatien. Man får då byta tåg vid flera olika ställen innan man kommer fram.

Vy över Split
Vy över Split

 

Sevärdheter

 
Sevärdheterna i Split ligger nära varandra så man behöver inte gå långt för att kunna utforska alla spännande attraktioner. Man kan boka in en guidad tur i den gamla staden så att man kan få möjlighet att besöka de mest betydelsefulla sevärdheterna i Split.

Diocletianus palats

Diocletianus palats är ett romerskt palats som uppfördes på 200-talet. Diocletianus var en romersk kejsare som frivilligt lämnade sin plats och drog sig tillbaka till sitt palats som han hade låtit uppföra under sin tid som kejsare. Palatset är ett av Unescos världsarv och idag finns det 220 byggnader inom det 40000 m2 stora komplexet. Det som finns kvar av palatset har sammanfogats med århundrandenas övriga arkitektur. Det finns fyra stadsportar in till den historiska stadskärnan och den största är gyllene porten eller Porta septemtrionalis, guldporten. Porten vaktas av den 8,5 meter höga statyn ”Gregorius av Nin”. I palatset finns kejsarens tidigare mausoleum, numera Sankt Domnius katedral och Jupiters tempel. Man kan boka in guidade turer här. Palatset har även varit inspelningsplats för den populära Tv-serien ”Game of Thrones”. I Split har scenerna Daenarys tronrum och staden Meereen spelats in.

Peristylen

Peristylen är torget som ligger vid huvudingången till Sankt Domnius katedralen i Diocletianus palats. Torget fick detta namn i och med att platsen utgjorde romerska palatsets peristyl. Detta torget var en viktig plats under romartiden. Här fanns den norra ingången till kejsarens privata delar, här fanns ingången till palatsets källare, mausoleumet i öster och till tre tempel.

Jupiters tempel

Jupiters tempel är ett romerskt tempel som ligger vid Peristylen i den västra delen av Diocletianus palats. Templet uppfördes på 200-talet och var troligen tillägnat guden Jupiter. På 500-talet gjorde man om templet så att det blev ett kristet kapell och kallades då Johannes dopkapell. Vid templet hittar man en huvudlös sfinx från 1500-talet f.kr.

Katedralen

Katedralen eller Sankt Domnius katedral är en romersk-katolsk katedral. Denna katedral är tillägnad skyddshelgonet Sankt Domnius och är en domkyrka i Split-Makarskas ärkestift. Katedralen ligger vid Peristylen i Diocletianus palats. Byggnadskomplexet utgörs av vad som tidigare var den romerske kejsarens Mausoleum och en kampanil som tillkommit senare.

Gyllene porten

Gyllene porten är den största av de fyra porterna som leder in till Diocletianus-palatset i Splits stadskärna. Denna porten var palatsets huvudingång under antiken. Porten är belägen i den mellersta delen av dess norra vägg. Porten har en rektangulär form med dubbla dörrar där det från början fanns två oktagonala formade försvarstorn på var sida om porten. Porten är dekorerad med rundbågar, nischer och blindnischer. Under romartiden kallades porten Porta septemtrionalis och på medeltiden Porta Romae och idag gyllene porten.

Nationalparker

Nationalparkerna Krka och Plitvicesjöarna är väl värda att besöka och brukar göra stora intryck på besökarna. Plitvice nationalpark är den mest kända nationalparken i Kroatien samt är med på unescos lista över världsarv. Här finns 16 sjöar som är sammankopplade av 19 vattenfall. Här finns en vacker natur med rikt fågelliv och en varierande fauna. En guidad tur genom parken tar ungefär 2,5 timme och då får man både vandring och båttur.

Trogir

Trogir ligger 2,5 mil från Split och är med i Unescos världsarv. Trogir är som ett litet levande museum med många små butiker och restauranger. Den gamla stadskärnan ligger på en liten holme mellan ön Ciovo och fastlandet. Här finns en vacker hamnpromenad med omgärdande palmer.

Kamerlengoborgen

Kamerlengoborgen har anor från 1400-talet och används för olika kulturella event under sommarmånaderna. Borgen är en kulturminnesskyddad borg som är belägen i Trogir.

Sankt Laurentius katedral

Sankt Laurentius katedral påbörjades byggas på 1200-talet och slutfördes 250 år senare, vilket har påverkat att det finns många olika byggnadsstilar. Denna romersk-katolska kyrka är belägen i Trogir. Katedralen är tillägnad sankt Laurentius och är den mest framträdande byggnaden i Trogirs historiska stadskärna.

Gripeborgen

På 1600-talet uppfördes Gripeborgen för att försvara staden från osmanerna. Befästningen är belägen strax öster om stadscentrumet och har fått sitt namn från den höjden, Gripe, som den är belägen på. Idag finns här det Kroatiska sjöfartsmuseet och statsarkivet.

Ärkebiskopens palats

1901 – 1904 uppfördes ärkebiskopens palats i nyrenässansstil och är belägen suýdöst om Diocletanus palats i den centrala delen av Split. Här är sätet för ärkebiskopen av Split-Makarskas ärkestifte.

Museer

I Split kan man hitta flera olika sorters museum. Här finns exempelvis Arkeologiska museet, etnografiska museet, Mestrovic-galleriet, Split-katedralens skattkammare, Naturhistoriska museet, zoologiska trädgården, stadsmuseet, sjöfartsmuseet och museet för kroatiska arkeologiska monument.

Aktiviteter

I Split finns även många olika aktiviteter att underhålla sig med. Här kan man exempelvis klättra, rida, segla, forsränna, havspaddla och kanyoning. En av de populäraste aktiviteterna är forsränning på Cetinafloden. Den första delen av forsränningen är lugn för att sedan bli livligare och innehålla små forsar.

 

Festivaler

 
Varje år i april anordnas en båtshow som håller på i åtta dagar. Detta är en stor festival som inte bara är för den som är intresserad av båtar utan hela staden fylls med liv och rörelse. Hela området fylls med evenemang och aktiviteter. I juni anordnas en veckolång filmfestival, Mediterranean Film Festival och i september anordnas Split Film Festival. I juni anordnas även popmusikfestival och i juli Ultra Europé som är en festival med elektronisk dansmusik. Den 7 maj hålls Sudamja, även kallad Sankt Domnius fest, som är en religiös och kulturell festlighet och man firar skyddshelgonet sankt Domnius.
 

 

Karta över Split