Mat i Kroatien / Dalmatien

Maten i Dalmatien har påverkats starkt av de många åren av romerska, illyriska, grekiska och venetianska styret. Där dominerar fisk, skaldjur, pasta och pizza. Det är starkt influerade av medelhavsköket och då framförallt det italienska köket i och med att under en period var den dalmatiska regionen under kontroll av Republiken Venedig. I Kroatien är det skillnad mellan valet av livsmedel och typ av matlagning mellan fastlandet och kustområdet. På kustområdet är maten typisk för medelhavet och man äter grönsaker, köttbitar och goda skaldjur.
 

Skaldjur
Skaldjur

Kött

Den mest kända kötträtten i Kroatien är ”pashticada”. Det är tunna marinerade skivor av kött eller kokt lamm. I Dalmatien är detta kött förberett med en mycket speciell sås. Rätten brukar kallas Dalmatinska pasticada och det krävs lång förberedelsetid och serveras ofta med gnocchi. Den Dalmatinska Pekan är en bakad rätt med kött och grönsaker som är lagad i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. I Dalmatien har många hus en speciell plats eller till och med ett speciellt hus där de tillagar Peka.

Ost

I Kroatien serveras det innan varje måltid en rätt med bröd, rökt skinka och ost. Denna ost är en hård fårost som är gjord på ön Pag. En annan ost är Skuta som är en mjuk färsk ost med neutral smak och som man serverar till pannkakor, sylt eller med honung.

Italienska influenser

I Kroatien finns parmesanosten, parmaskinkan och stora oliver precis som i Italien. Men den lagade maten här är inte lika fet som den Italienska i och med att maten kokas eller grillas. Man kan hitta maträtter som buzara (havskräftor med tomatsås), sarma (kåldolmar med köttfärs och örtkryddor), rizot (med musslor, påminner om risotto), dalmatinsk prsut a paski sir (skinka med fårost), manistra (soppa med baljväxter och grönsaker), risottorätter så som bläckfiskrisotto, kalvrisotto, räkrisotto.

Konoba

Vill man äta traditionell husmanskost när man är i Dalmatien ska man besöka en Konoba som egentligen betyder vinkällare men idag betyder lokalrestaurang. Här kan man njuta av fisk, kött eller skaldjur kilovis. Det är även vanligt att det serveras mangold till fisken. Mangold påminner om spenat. Pasta är också en mycket gammal rätt i Dalmatien.
 

Pasta
Pasta

Desserter

Några populära desserter i Kroatien är palacinke, strudel/savijaca, fritule, krafne/pokladnice och kremsnite. En specialitet för hela Dalmatien är rozata som liknar creme caramel och krispig friterad kallade hrostule och mendule u cukru, mandlar rullade i florsocker. I Kroatien har man även en stark kaffekultur.
 

Kaffe
Kaffe

Vin

I Dalmatien finns många goda vinsorter. Det produceras många viner i landet men endast en bråkdel av vinerna exporteras till utlandet. Framförallt är det vita viner som produceras och en mindre mängd röda. De mest populära vita vinerna är Rajnski Rizling och Zlahtina och till de mest populära röda vinerna hör Plavac och Postup. Dessertvinerna är Malvazija och Prosek. Prosek görs av torkade druvor. Och har en restsötma. Från halvön Peljesac kommer de röda vinerna Postup och Dingac.
 

Vin och ost
Vin och ost

Öl

Landet Kroatien har en lång ölbryggartradition och de två främsta bryggerierna är Zagrebs ölbryggeri och Karlovacs ölbryggeri från 1800-talet. Här produceras landets populäraste ölsorter Ozujsko och Karlovacko. Det finns även andra ölsorter här så som Pan, Favorit, Starocesko, Tomislav, Osjecko, Rijecko och Velebitsko.

Likörer och starksprit

Några kända inhemska likörer är Maraschino och Pelinkovac. Ett samlingsnamn för några brandyliknande sorter av starksprit är Rakija eller Zganica. Dessa kommer i olika former och är uppkallade efter deras huvudingredienser exempelvis Lozovacal/Loza (druvor), Sljivovica (plommon), Kruskovac (päron), Drenovac (körsbär) m.m. De mest populära spritsorterna är Sljivovaca, Travarica, Visnjevac och Orahovaca. Rakija betraktas som en nationaldryck i Kroatien och den tillverkas oftast i hemmet. Enligt kulturen ses den här drycken som stärkande och ska kunna läka sjukdomar och sår. Alkoholhalten brukar ligga mellan 20-60 % och de fabriksproducerade brukar ligga mellan 25-45 %.