Korcula

 

Korcula är den sjätte största ön i Kroatien. Ön är 46,8 km lång och 7,8 km bred. Ön Korcula är en pärla med rik och varierad växtlighet där man kan beundra olivlundar och vingårdar, vintergrön ek, svart tall och cypress. Här kan man upptäcka en dold skatt med fiskelägen, härliga vikar och mysiga stränder. Korcula ligger lite längre bort än de andra öarna vilket gör att den inte är lika mycket besökt som de öar som ligger lite nordligare. Här kan man alltså hitta sig en egen liten orörd del att vila ut sig på.

 

Vy över Korcula
Vy över Korcula
Vy över Korcula
Vy över Korcula

Städer

 
På ön ligger staden Korcula som är en muromgärdad gammal stad. Detta är den största staden på ön och kallas även ”little Dubrovnik” i och med det medeltida torget, kyrkor, palats och hus. Här kan man vandra runt och beundra de arkitektoniska mästerverken som har bevarats i denna gamla stad och lyssna på ljudet av levande musik som spelas i staden. Gågatan kantas av restauranger och kaféer och det finns en och annan bar också. Vela Luka och Lumbarda är också två stora städer på ön. Ungefär fyra kilometer från Korcula stad ligger några små byar som kallas Zrnovo. Här vandrar man runt i en lantlig och rustik miljö och man får en känsla av att ha åkt tillbaka i tiden. Fiskebyn Racisce ligger i en skyddad vik med en bakgrund av gröna kullar. Uppe från bergen har man en underbar utsikt över Korcula. Från staden Korcula kan man lätt cykla in till byn Racisce. Byn Pupnat är öns äldsta bosättning och i närheten finns även den högsta punkten på ön. I den vackra byn Cara produceras vin och det mest framträdande är vitvinet från druvan Posip. När man är här ska man passa på att besöka en lokalproducents vinkällare om man är intresserad av olika sorters viner. Byn Smokvica sitter på en brant sluttning och är känd för att producera några av de mest kända vinerna på Korcula. Här finns även det lokala Toreta vinmuseet som man bör besöka. Hamnstaden Vela Luka är ett hem för många skeppsbyggare och fiskare. Här kan man besöka kulturmuseet och titta på de arkeologiska fynd som har gjorts.

 

 

Stränder

 
Vaja Beach är belägen ungefär 15 – 20 minuters promenad från Racisce. Stranden är en stenstrand med klart vatten som passar väldigt bra för snorkling. Denna stranden har inga bekvämligheter och har inte så mycket naturlig skugga. Med en 30 minuters promenad från Racisce kommer man till den slutna viken Samograd. Denna stranden ligger lite avlägset så det är inte lika mycket folk här. På Korculas södra kust hittar man de tre stenstränderna Pavja Luka, Orlandusa och Rasohatica. Stränderna ligger i skyddande vikar vilket gör vattnet varmt. Det finns inga restauranger eller butiker vid stränderna. Alldeles utanför Korculas kust hittar man 20 små öar som kallas Skoji Islets. Hit kan man ta sig med en vattentaxi och hitta sig sin egna orörda plats och få sitta vid en strand i lugn och ro. I Lumbarda finns det härliga sandstränder med grunt vatten som passar bra för barnfamiljer. Staden Lumbarda ligger ungefär 6 km från Korcula. Ungefär 13 km från Korcula hittar man Bacva Bay. I denna smala skyddade vik är det småsten på stranden och vattnet är klart. Här finns även en liten restaurang. På ön Korcula är det mest stenstränder och det finns sjöborrar här så man bör köpa sig ett par badskor om man vill bada.

 

Mat

 
Pasticada är en traditionell kötträtt där köttet ska marineras och låta stå i en vinsås med grönsaker. Sedan serveras detta med gnocchi eller traditionell pasta. Brodet är en regional fiskrätt med vita eller blåa fiskar som kokas med tomater, persilja, vitlök och vitt vin. Detta serveras sedan med polenta eller ris. På ön tillverkar man även hemlagad pasta, ”makaruni”, då man hackar pastadegen i bitar och sedan formar den runt ett spett. Till detta serveras såser så som exempelvis köttfärs, tomat, vitlök och persilja eller så har man detta i en sallad eller med skaldjur som musslor. Här produceras några av de finaste vinerna i Europa, men de exporteras oftast inte så man får passa på att smaka när man är här. Innan man startar måltiden tas en aperitif, rakija. Detta är en smaksatt druvbrandy och den finns i olika sorter. Kroatien producerar även egna ölsorter. De vanligaste är Ozujsko och Karlovacko.

 

Ta sig hit

 
Åker man med charter till Korcula hamnar man på flygplatsen i Split. Från flygplatsen och till hamnen i staden Split tar det ca 45 minuter och därifrån får man sedan ta färjan över till hamnen Vela Luka på Korcula. Denna resa tar ca 2 timmar och 45 minuter. Från staden Vela Luka tar det sedan 40 minuter med buss till Korcula stad. Om man istället tar katamaranen direkt till hamnen i Korcula stad tar det ungefär 3 timmar. Många bokar endast en flygstol ner och hyr sedan sitt boende istället för att bo på hotell. Då får man själv ordna transport från Splits flygplats och till ön Korcula.

 

Sevärdheter

 

Korcula gamla stad

Är man på ön Korcula bör man besöka den gamla staden Korcula med en stor mur som omgärdar staden. Här får man beskåda arkitektur från medeltiden när man promenerar i den pittoreska byn med de trånga gatorna.

Pupnatska Luka Beach

På stranden Pupnatska Luka Beach hittar man kritvita runda stenar och grönt kristallklart vatten. Här finns solstolar och parasoller att hyra. Det finns även några strandbarer om man behöver köpa något att svalka sig med eller något att äta. Man bör använda badskor när man badar här i och med att det finns sjöborrar på ön.

St. Mark´s Cathedral

I centrala Korcula är St. Mark´s katedral belägen. Går man upp i tornet har man en underbar utsikt över staden. Man får betala en avgift för att besöka detta stället. Man får se många vackra detaljer inne i katedralen.

Båtturer

Det finns många olika båtturer att göra när man är på ön Korcula. Allt från vindsurfing till olika dagsutflykter. Man kan även åka iväg på fisketur. Det finns även båtar som kör runt till de små omkringliggande öarna.

Marco Polo Museum

Här får man se en utställning om Marco Polos liv och resor. Man får personliga hörlurar och mp3 spelare där man kan välja mellan olika språk. Museet ligger i centrala Korcula.

Korcula town museum

Museet har olika utställningar av skulpturer och utställningar med anor från gamla tider till moderna tider. Museet ligger mittemot kyrkan i centrala staden och den är belägen på fyra våningar.

Aktiviteter

Det finns många olika aktiviteter att utöva på denna vackra ö. Dykning och snorkling är verkligen perfekt i och med det kristallklara vattnet och det rika djurliv som finns under vattnet. Man kan även ägna sig åt vindsurfing, paraglidning, kanot, kajak och fiske. Man kan hyra cykel om man vill upptäcka den fina naturen med den rika växtligheten och det vackra djurlivet som finns på land. Man kan även vandra på någon av de vandringsleder som finns på ön om man vill beskåda den vackra naturen.

 

Festivaler

 
På ön Korcula hålls minifestivaler med olika evenemang, konstutställningar, folkloreafton, sång, dans, musik och fiskarnas kväll. Dessa festivaler håller på från halva juni och till september.
 

 

Karta över Korcula