Köpa bostad

Kroatien med sitt kristallklara vatten har blivit allt mer populär för svenskarna att turista i och i och med detta är det allt fler som vill köpa sig ett eget hus eller lägenhet här. Att huspriserna är lägre här än i Spanien och Italien är också en bidragande orsak till att allt fler har fått upp ögonen för Dalmatien.

Juridisk hjälp

När man ska köpa ett hus i Kroatien finns det en hel del saker att tänka på. Då är det bra att anlita en pålitlig mäklarfirma som kan hjälpa till genom hela processen så att allt går rätt till och så att du inte blir lurad. Många av dessa mäklare erbjuder även juridisk hjälp för att genomföra köpet. Men man måste tänka på att det är lätt att kalla sig mäklare i Kroatien, så man bör kolla upp mäklarfirman så att den är seriös och har alla nödvändiga licenser. I Kroatien finns det inget centralt fastighetsregister vilket gör att det är bra att anlita en advokat så att du får juridisk hjälp inför köpet.

Lång tid att bli godkänd

I Kroatien får svenska medborgare äga mark och fastigheter på samma villkor som kroatiska medborgare gör i Sverige. Men om man som utlänning vill köpa ett hus i Kroatien måste man få detta köp godkänt av justitie- och utrikesdepartementet. Detta godkännande kan ta ganska lång tid, upp till 18 månader. I detta godkännande ingår även en försäkran om att alla ägare som säljer bostaden har godkänt affären. Finns inte detta så kan eventuellt en släkting som äger en del av huset dyka upp och då kommer köpet att ogiltigförklaras. Anlitar man då en advokat så kan man få hjälp med att kontrollera så att du köper från den riktiga ägaren av fastigheten. Vill man slippa processen med att få ett godkännande av justitie- och utrikesdepartementet kan man som svensk husköpare starta ett bolag i Kroatien. Har man ett kroatiskt företag får man förvärva egendom utan samtycke från myndigheterna och denna processen går mycket snabbare. När man ska starta ett företag krävs ett så kallat d.o.o. Detta är ett förenklat aktiebolag där man lägger en insats på ungefär 25 000 kronor. När man ska starta ett företag behöver man även en advokat, notarius publicus och registrering vid den lokala kommersiella domstolen som finns på den ort där man registrerar företaget. Så förutom insatsen på 25 000 blir det en del avgifter för notarien, avgifter till regeringskansliet avgifter för skatter och andra kostnader till banken.

Ska man starta ett eget företag i Kroatien måste man välja ett namn på företaget. Namnet måste vara på kroatiska, engelska eller latin. Det kan även vara ditt namn, mellannamn eller efternamn. Det ska även vara unikt i regionen och godkännas av en notarius publicus. Det kan vara bra att ha förberett sig för minst tre alternativ. Man ska även ha förberett en verifierad kopia av ditt pass. Verifiera fullmakter med notarius publicus apostille.

Jämför priser

När man letar efter en fastighet är det viktigt att kolla priserna på fastigheten och jämföra mellan olika sidor på nätet. Det kan finnas skillnader i priser beroende på vilken webbplats man tittar på. Det är viktigt att kolla upp så att fastigheten som man köper har byggnadslov. En del fastigheter i Kroatien är byggda utan byggnadslov och i dessa fall kan man vara tvungen att riva hela fastigheten. Tänk på att alltid ta fakturor som är utfärdad på dig när du köper en bostad. Acceptera inte kontant betalning utan faktura. Då har du inget skydd om det skulle uppkomma något problem med fastigheten.

Skattskyldighet

Köper man en bostad i Kroatien blir man skatteskyldig. I Kroatien har man en enhetlig skattesats på 5 % för alla typer av fastigheter och alla typer av transaktioner. Skatten bestäms utifrån priset på köpeavtalet och bedömning av den auktoriserade skattekontoret där fastigheten är belägen. Skattelagen jämställer alla skatteskyldiga oavsett ägarförhållanden. Säljer man en fastighet eller en tomtmark får man betala en överlåtelseskatt på det verkliga försäljningsvärdet och det är köparen som betalar denna skatt.

Anlitar man en mäklare när man ska köpa en bostad får man räkna med att mäklaren ska ha en provision på 2% till 4% av inköpspriset, vilket köparen betalar. Sedan tillkommer det avgifter för notarie, advokatarvoden, tolkar och inrättandet av företaget. Det är köparen som betalar detta.