Hyrbil

Vill man ta sig runt på ett smidigt och lätt sätt när man är ute och reser är det perfekt att hyra en bil. När man hyr en bil får man frihet och kan själv välja vart man vill åka, när man vill åka och man kan välja hur länge man vill stanna på varje plats. Man behöver inte anpassa sig efter tidtabeller och kan spontant åka till någon liten spännande by som man kör förbi. Man kan se mer av landet och upptäcka fler spännande platser i landet när man själv kör runt med en hyrbil.

Jämför priser på hyrbilar

Via rentalcars.com får man en utmärkt överblick över alla hyrbilskedjornas priser. Testa tjänsten här nedan.

Hyra på nätet innan

När man ska boka en bil är det bra att göra det hemifrån på nätet redan innan man åker. Detta blir billigare än om man skulle boka på flygplatsen när man har landat och det är smidigare att redan ha allt förberett när man kommer fram. Under sommartid är det många som hyr bil och det kan vara svårt att få den bil man vill ha om man inte har bokat i förväg.

Vilken firma?

Det finns väldigt många olika biluthyrningsfirmor och man bör läsa på om vilken biluthyrare som passar sina egna behov. Biluthyrningsfirmorna har olika regler och prissättningar. Några har låga grundhyror men dyra tillval och vissa inkluderar saker som andra tar extra betalt för. Så välj noga och läs på innan du bestämmer dig.

Var?

I Dalmatien kan man hyra bil på alla flygplatser, i de stora städerna som Dubrovnik och Split samt i turistorterna. Behöver man hyra bil på någon av öarna så finns hyrbilsföretagen oftast vid färjeläget. Flera biluthyrningsfirmor erbjuder även att man kan hyra bilen på ett ställe och sedan lämna tillbaka den på ett annat ställe, vilket kan vara bra att veta om man har det behovet.

Fordonstyp

Man bör fundera på vilken sorts bil man behöver ha på sin semester. Ska det vara en liten och lättparkerad eller en större familjebil eller vill man ha en lite sportigare bil. Men får välja vilken kategori av bil man vill ha och sedan får man ett bilmärke som finns inom den kategorin. Man väljer inte själv vilket bilmärke man ska hyra utan man får se vad som är ledigt.

Försäkringar

När man bokar vill många företag att man väljer en självriskeliminering, vilket innebär att man mot en extra kostnad inte behöver betala självrisken om en olycka är framme och man har skadat bilen. Det finns många kreditkortsutgivare som erbjuder självriskeliminering för några hundralappar per år. Det är viktigt att man har koll på vilka försäkringar man redan har i och med att försäljarna försöker sälja på dyra extra försäkringar.

Tilläggstjänster

Beroende på vilket bolag man hyr genom så kan man välja till olika tilläggstjänster. Om man är ute och reser med barn så behöver man exempelvis bilbarnstolar och detta lägger man till som en tilläggstjänst. Tycker man att det är svårt att hitta kanske man behöver ha en satellitnavigering när man är ute och åker. Det finns fler sådana extra tilläggstjänster som man kan behöva när man hyr bil och ska ut och åka.

Deposition

Vissa biluthyrare begär även en deposition som de sedan betalar tillbaka när man lämnar tillbaka bilen. Depositionen kan var på upp till 10 000 kronor, så det är viktigt att man ser till att ha pengar på sitt bankkonto.

Extra förare

Om man ska vara fler än en förare till bilen kan man bli tvungen att betala en extra avgift. De kollar även åldern på föraren. Är man under 21 år är det inte säkert att man får hyra en bil. När man är under 25 år är hyran högre och försäkringen dyrare. Är man över 70 år kan det också vara svårt att få hyra bil.

Inspektera bilen noga

När man får bilen bör man inspektera bilen noga både invändigt och utvändigt och helst ska en medarbetare till hyrbilsfirman vara med. Eventuella skador bör man skriva ner i hyresavtalet och man bör även fota de skador som finns så att man har bildbevis ifall att en tvist skulle uppstå.

Full tank

Olika biluthyrningsfirmor har olika regler angående tankningen av bilen. Får du en bil med full tank ska den lämnas tillbaka med full tank.

Trafikregler

Det är bra att kolla upp vilka trafikregler som gäller i det land som man ska köra i. Utländska trafikregler kan skilja sig från de svenska trafikreglerna.

Korsa landgränser

Alla biluthyrare har olika regler om vad som gäller när man ska köra över olika landsgränser. Man behöver ha ett dokument, bilcertifikat, från biluthyrningsfirman som visar på att det går bra att ta bilen med sig över gränsen.

Motorvägen

När man kör på motorvägarna i Kroatien finns det betalstationer som tar ut vägtullar. När man kör på motorvägen finns en obemannad station där man trycker ut en biljett så att man kommer förbi vägbommar. När man sedan har kört en stund kommer en till station där biljetten ska lösas in och man får betala. Hur mycket man ska betala beror på hur långt man har kört så det är viktigt att inte tappa bort sin biljett. I Kroatien finns det ett väl utbyggt motorvägsnät och vägarna är breda och fina. Även landsvägarna är fina.

Lämna tillbaka hyrbilen

När man ska lämna tillbaka hyrbilen är det viktigt att vara ute i god tid, det kan vara köer om det är många som lämnar tillbaka sina bilar samtidigt. Det är bra att begära ett kvitto också.