Hvar

 

Den lavendeldoftande ön Hvar ligger i det Adriatiska havet längs den dalmatiska kusten ungefär sydväst om staden Split. Detta är en av de största öarna i den kroatiska skärgården. Den största staden på ön heter också Hvar och ligger på den sydvästra delen av ön. Detta är den mest solsäkra ön i Kroatien och en mycket populär semesterort som inte bara bjuder på sol och bad. Ön är även känd för sitt nattliv och har blivit en jetset-destination. Det mest karakteristiska för ön är de medeltida byggnaderna, det kristallklara vattnet och alla lavendel- och rosmarinfälten vars doft omger hela ön.

 

Vy över Hvar
Vy över Hvar
Husen i Hvar
Husen i Hvar

Städer

 
Staden Hvar har anor långt bak i tiden men samtidigt har den hängt med i den moderna tiden. Här hittar man ett rikt uteliv med restauranger, barer, kaféer, butiker, härliga stränder och sevärdheter. Staden går ner mot hamnen som är stadens centrum, där man kan beskåda de lokala fiskebåtarna och eleganta segelfartyg. Här kan man även promenera utmed den trevliga strandpromenaden eller sätta sig på något kafé eller restaurang. I stadens mysiga gränder finns också flera restauranger och butiker som man kan besöka eller så kan man bara promenera runt och beundra den fantastiska arkitekturen. I staden finns även en fisk- och grönsaksmarknad som man kan besöka. I den norra delen av ön hittar man den äldsta staden på Hvar, Stari Grad. Stari Grad grundades 384 år f.kr. Här kan man vandra bland de smala slingriga gatorna och besöka de små vackra torgen och insupa den historiska atmosfären. Det är väl värt att besöka staden när man är i Hvar. Staden Jelsa är en lite lugnare stad än vad staden Hvar är. På 1300-talet var hamnen här den viktigaste fiskehamnen på ön och i staden finns hus, små butiker, restauranger och ett torg från renässansen. Till byn Milna ska man komma om man vill koppla av och komma bort från stadspulsen. Byn ligger i en skyddad vik med har två fina stränder och här finns även några mysiga restauranger. På öns norra kust ligger staden Vrboska. Här hittar man gamla gotiska hus och moderna villor. Byn ligger i en djup fjord och har många broar vilket gör att den kallas för ”Little Venice”. På den nordöstra sidan av ön i en vik ligger Byn Basina. Denna idylliska plats är omgiven av olivträd, lavendel, hav, stränder och har inget stort stadsliv, utan det är lugnt. Staden Gdinj ligger centralt på ön omgiven av gröna kullar, lavendel, olivträd och vingårdar.

Vy från vattnet mot Hvar
Vy från vattnet mot Hvar
Vacker natur i Hvar
Vacker natur i Hvar

 

 

Stränder

 
I och med att Hvar är en av de mest solsäkra öarna längs kusten är det sol och bad som råder här mest. Här finns stenstränder, klippor eller stora badtrappor som man kan bada vid. I och med att det är så mycket klippor och sten är vattnet kristallklart. Öster om staden Hvar hittar man bra klapperstensstränder och det finns flera mindre och större badvikar vid strandpromenaden och i staden. Pokonji Dol är en stenstrand som ligger i en vik och här är vattnet helt klart så att man kan se botten. Till stranden Mekicevica kan man gå från staden Hvar. Detta är en stenstrand som ligger i en vik. Ungefär 2 km från staden Hvar hittar man den populära stranden Milnais. På den södra sidan av ön ligger stranden Dubovica som är en av de största och finaste stränderna på ön. Denna stranden ligger i en vik vilket gör att den är skyddad från havsvindarna och det är en bra strand för barnfamiljer. Vid denna stranden finns även en restaurang. I milna finns fyra stränder varav två av dem finns inne i byn och två stycken strax utanför. Detta är klapperstensstränder som är omgivna av tallskog. I gamla staden Stari Grad finns flera badvikar, klippor och badplattformar. Man bör ha badskor när man badar här på Hvar och de kostar inte så mycket att köpa här. Det finns dykcenter, surfing-och seglarskolor på ön om man inte bara vill ta det lugnt i solen. Från hamnen kan man även ta någon av de badbåtar som går till Pakleni-öarna där man hittar de bästa stränderna.

 

Mat

 
I staden Hvar hittar man flera restauranger och barer utmed hamnpromenaden. Det är både Kroatiska restauranger och italienska restauranger. Det finns även flera kaféer och glassbarer nere vid hamnen och utmed strandpromenaden. Hvar har även vingårdar där man producerar lokalt vin och det inhemska dessertvinet Prosek är något som man bör smaka. Hvar har ett rikt nattliv med många tjusiga barer och klubbar. Man kan ta en taxibåt från hamnen i Hvar stad till strandklubben Carpe Diem eller så finns den populära strandklubben Hula Hula ungefär 15 minuters promenad från Hvars stad. Hit kommer många jetsets och dricker champagne. En typisk maträtt i Hvar är ”Gregada” som är gjord på olika sorters fisk som är kokade tillsammans med potatis. Här kan man även passa på att testa ”Rozada” som är en ägg- och mjölkpudding. Man använder även många vilda örter i matlagningen. Vildkål växer på ön och vildkålssallad är en specialitet på vissa restauranger. Man serverar även getost i olivolja på restaurangerna.

 

Ta sig hit

 
Till Hvar kan man välja att åka charterresa eller reguljärflyg. När man flyger från Sverige till Hvar landar man på flygplatsen utanför Split. Man kan sedan ta sig vidare till Hvar med buss eller taxi. Från flygplatsen finns det flygbussar som tar dig in till Split centrum några meter från färjeterminalen. Från flygplatsen och ner till hamnen tar det ungefär en halvtimma. Man behöver även åka båt för att ta sig till ön. Båten över till Hvar tar ungefär en timme och det är färjeföretaget Jadrolinija som trafikerar turen. Väljer man en charterresa ingår transfern i paketet, men åker man reguljärflyg får man ta sig dit själv. Över hela ön går bra bussförbindelser och det går båtar från denna ö till många av de övriga öarna i skärgården och även till staden Split som ligger på fastlandet. Man kan även ta taxi mellan de olika orterna på ön. Man kan även hyra bil eller vespa på ön om man vill åka runt till de olika städerna.

 

Sevärdheter

 

Torget

Torget i staden Hvar är 4500 m2 stort och är ett av de största torgen i Kroatien. Staden är uppbyggd runt detta torg. Det är torget som är den centrala samlingspunkten i staden Hvar. Torget är uppkallad efter skyddshelgonet Sankt Stefan som var den första kristna martyren.

Stadsteater

I ett av hörnen på torget finns den gamla byggnaden Arsenal som byggdes på 1200-talet. Man använde markplanet i byggnaden som stadsteater redan på 1600-talet. Detta blir då en av de äldsta stadsteatrarna i Europa.

Fortica

Fästningen Fortica byggdes på 1600-talet och är belägen på en kulle ovanför staden Hvar. Från fästningen har man en panoramavy över hela staden, hamnen och havet. Det går en medeltida mur mellan fortet och torget. Denna mur uppfördes en gång för länge sedan som skydd mot pirater och fientliga arméer som hotade invånarna.

Kloster

Franciskanerklostret och Benediktinerklostret ligger i Hvar. Franciskanerklostret hittar man i en vik och här finns ett museum med målningar och gamla mynt. Benediktinerklostret ligger mot fästningen Fortica och här kan man se spetsar som vävts av nunnor. I Hvar finns en tradition i att väva spetsar av trådar från agaveväxter och det är nunnorna som behärskar denna konsten bäst.

Sankt Stefans katedral

Sankt Stefans katedral är en gotisk kyrka från 1300-talet. På 1600-talet byggde man till klocktornet på fyra våningar och klöverbladsfrontonen som pryder kyrkan. Inuti katedralen finns vackra tavlor på jungfrun och helgon.

Pakleni-öarna

Pakleni-öarna ligger en liten bit utanför hamnen i Hvar och man tar sig lätt dit med taxibåtar som åker dit över dagen. Det är mycket populärt att åka dit och bada i de vackra badvikarna på denna ö. Det finns många kalkstensöar och holmar med avskilda stränder och gröna skogar.

Marknad

Mellan stationen och torget i staden Hvar kan man hitta en stor utomhusmarknad. Här finns färska grönsaker och nyplockad frukt. I och med att lavendel odlas på ön brukar detta säljas på marknaden.

Aktiviteter

Man kan även prova på att segla när man är på Hvar, här finns nämligen en riktigt vacker skärgård som man ser bäst från båt. Man kan även passa på att cykla runt på ön och utforska området. Man kan hitta cykelkartor på de lokala turistbyråerna. Dykning och snorkling är mycket populärt på Hvar.

Lavendel

Lavendel är en känd naturprodukt i Kroatien och man förknippar den mest med ön Hvar. Man kan köpa lavendeln i torkade påsar eller som essenser i små flaskor. Många bin livnär sig på lavendelfälten och deras honung får en smak av lavendel.

Butiker

Det finns många små butiker på Hvar där man kan köpa kläder, badartiklar, skor, böcker, presenter m.m. Men vill man ha lite mer shopping får man åka till Split där man kan hitta de stora märkena Mexx, NafNaf, D&G, Versace m.m. På ön finns även matkedjor så som Konzum, Diskont och Tommy. Vill man köpa vin finns det i de vanliga matkedjorna eller så kan man gå till speciella vinotekas. I vinotekas kan man även köpa honung, olivolja m.m. Olivoljan i Dalmatien ska vara en av den mest smakrikaste och finaste olivoljan som finns.

 

Festivaler

 
Från slutet av juni till september pågår Hvars sommarfestival. Här kan man beskåda konserter med både lokala och internationella artister. Konserterna hålls i katedraler, kloster och under bar himmel.
 

 

Karta över Hvar