Flygresor till Split

Split flygplats

När man åker till Dalmatien från Sverige kan man flyga till Splits flygplats. Splits flygplats byggdes i den pittoreska staden Kastela som ligger ungefär 20 km från staden Split och 6 km från Trogir. Kastela har skapats utifrån sju små byar som har expanderats i århundraden runt vackra slott som byggdes längs Kastela Bay. Vid flygplatsen finns en botanisk trädgård och en olivlund med 850 olivträd som sträcker sig över 13 000 m2.

Splits flygplats har 502 parkeringsplatser, varav 348 är för bilar, 5 funktionshindrade, 31 för bussar och 118 är för biluthyrningsfordon. Splitska banka finns på passagerarterminalens bottenvåning och här erbjuds alla bank- och valutaväxlingstjänster. På passagerarterminalens bottenvåningen finns även en minimarket där man kan köpa kroatiska souvenirer, presenter, tidningar och andra produkter och man hittar även en tobaksaffär.

flygplan
Flygplan

Transfer

När man har landat på flygplatsen i Split och vill åka vidare finns det några olika alternativ att välja mellan. Man kan antingen hyra en bil. Det finns många olika biluthyrningsfirmor på flygplatsen som man kan välja mellan. Exempelvis Sixt, Hertz, cityrent, avis, Avantcar m.m. Hyr man en bil har man en väldigt stor frihet i och med att man kan åka vart man vill när man vill. Man behöver inte anpassa sig efter olika tider eller köer. Det är ett smidigt alternativ om man vill kunna åka runt på kusten och se sig om och inte endast vara på ett enda ställe under sin vistelse i Dalmatien. Det är även lätt att hyra bilen vid flygplatsen och sedan återlämna den där när man ska hem igen. Man kan även välja att ta sig vidare från flygplatsen med kollektivtrafiken. I närheten av Splits flygplats finns det en busshållplats med linjerna 37 som går till split och Togir och samma väg tillbaka. Busslinjen nr 38 finns även där och den går från Split Airport till Kastel Stari och till Split och samma väg tillbaka. Man bör kolla upp aktuella busslinjer och tider noga så att det stämmer med den tid man vill åka och dit man har tänkt åka, så att det inte har blivit några ändringar. Från flygplatsen kan man även ta en taxi. Taxin är tillgänglig under Splits flygplats driftstider. Taxi är ett smidigt sätt att ta sig dit man vill, man blir upphämtad vid flygplatsen och avsläppt där man vill bli avsläppt. Man behöver inte bekymra sig om att leta efter parkeringsplatser eller stå i köer för att få hyra en bil eller vänta på att bussen ska komma. Man kan även boka en privat transfer som hämtar upp dig på flygplatsen och tar dig dit du vill. Då står de och väntar på dig när du landar med ditt flygplan och tar emot dig för att köra dig dit du ska. Denna transfer bokar man redan hemifrån och då kan man även boka så att man blir körd tillbaka till flygplatsen den dag man ska åka hem igen. Även detta är ett smidigt sätt att transportera sig med om man vill ta sig snabbt fram till sitt boende.

Vidare till öar?

Ska man besöka någon av de vackra öarna som ligger utmed kusten behöver man åka med en färja dit. Från Splits hamn kan man hitta färjan som tar dig över till den ö som du vill besöka. Man bör kolla upp tidtabellerna noga innan man ska åka. Vissa linjer trafikeras oftare än andra. Vissa färjelinjer tar inte med sig bilar vilket man bör kolla upp om man har en bil som man vill ha med till ön.
Man kan även välja att åka till Dalmatien med charter. Det finns flera resebolag som arrangerar charterresor till olika städer i Dalmatien. Åker man med charter får man flygresan och hotellövernattningen i att paket. När man kommer till flygplatsen i Split hämtas man upp där av resebolaget och transporteras sedan vidare till det hotell som man har bokat in sig på. Ligger hotellet på någon av öarna ordnar resebolaget transporten över med färja. Detta är ett mycket smidigt sätt att resa i och med att alla flyg, transporter och boenden redan är bokade innan man ger sig ut och reser.

Incheckningsdisken för internationella avgångar öppnar 120 minuter före avgång och inrikesflygets avgångar öppnar 90 minuter före avgång. Man bör checka in i tid för att undvika förseningar. Beroende på vilket lufttrafikföretag man reser med kan det även finnas möjlighet för självincheckning.

Viktigt angående bagage

När man ska ut och flyga är det viktigt att tänka på vad man packar ner i bagaget och vad man kan packa ner i handbagaget eller i det incheckade bagaget. Man får inte ha med sig farligt gods på grund av säkerhetsskäl. Farligt gods är varor eller ämnen med egenskaper som är farliga för hälsan, säkerhet, egendom eller miljö som anges i Tekniska anvisningar för säker transport av farligt gods via luft eller klassificeras enligt samma föreskrifter. Det finns en del faror som är relaterade till litiumbatterier och bärbara elektroniska enheter som använder litiumbatterier. För alla lufttransporter är det förbjudet med skadade eller felaktiga batterier. Alla reservbatterier måste bäras i handbagaget och skyddas individuellt för att inte orsaka kortslutning. Även exempelvis power banks anses vara reservbatterier.
År 2006 införde EU en gräns för vätskor som får transporteras i handbagaget och denna gräns gäller för alla flygplatser i EU, Norge, Island, Schweiz och Kroatien. Dessa vätskor kan exempelvis vara, drycker, oljor, parfymer, geléer, lotioner, blandning med flytande och fast innehåll, behållare under tryck, barberskum, deodoranter m.m. I handbagaget får man endast bära vätskor i enskilda förpackningar upp till 100 ml eller 100 g volym och som ska förpackas i transparent återförslutbar plastpåse. Den maximala påsevolymen ska vara 1 liter. Man får fortfarande bära med sig vätskor om de är förpackade i det incheckade bagaget och ifall det inte är farliga varor.
Flygbolagen bestämmer vilken vikt och volym det får vara på handbagaget. I handbagaget får man inte förvara brandvapen och andra föremål som kan avfyra missiler och orsaka skador. Man får inte ha med sig skarpa spetsiga föremål med skär eller skarp punkt som kan orsaka skada. Man får inte ha med sig stumma föremål som kan orsaka skada och man får inte ha med sig explosiva ämnen, brandfarliga föremål och enheter som kan orsaka allvarliga skador eller hota flygsäkerheten.

Man kan ta mig sig husdjur på sin flygresa om den staten som man reser till beviljar detta. Beroende på deras vikt kan de få flyga inuti passagerarhytten eller inuti lasthållaren.