Flygresor till Dubrovnik

Dubrovnik flygplats

Dubrovniks flygplats är en liten flygplats som är belägen 20 km från staden Dubrovniks centrum. Fån början år 1963 byggdes flygplatsen i byn Gruda i Konavle. Men efter andra världskriget byggde man flygplatsen på en ny plats i Cilipi där den fortfarande befinner sig idag. Flygplatsen har även blivit restaurerad lite i taget genom åren. Under vintern är det inte så många flygbolag som reser hit medans under sommaren är det betydligt fler som trafikerar flygplatsen.

På flygplatsen finns det ett kafé, tidningsstånd, ett växelkontor, en bank, bankomater, en turistbyrå och en taxfreeshop för de passagerare som flyger internationellt. Det finns 200 parkeringsplatser på flygplatsen.

flygplan
Flygplan

Transfer

För att ta sig vidare från flygplatsen finns det bussar att ta. Atlas bussar arrangerar flygbussar för passagerare i samarbete med Croatia Airlines och British Airways. En stund efter landning av schemalagda ankomster till flygplatsen åker bussarna från flygplatsen. Från Dubrovnik och till flygplatsen går bussarna 2 timmar innan avgång av schemalagt internationellt flyg. Resebyrån Korkyra arrangerar också busstransfer för passagerare. Detta företag har busservice mellan flygplatsen och Orasac, Slano, Prapratno, Trpanj, Orebic, Korcula, Lumbarda, Brna och Vela Luka. Bussbolaget har upp till 8 avgångar varje dag i båda riktningarna. Avgångarna är beräknade efter ankomst av schemalagda flygningar. Bussbiljetterna kan man köpa på flygplatsen eller på hemsidan eller mailen eller om kontoret är stängt på bussen av chauffören. Man bör även tänka på att det är begränsat med platser. Det finns även ett bussbolag som heter Libertas som trafikerar flygplatsen. Kollektivbussar trafikerar flygplatsen regelbundet. Framför passagerarterminal byggnaden finns Taxi. Taxin finns här varje dag från då flygplatsen öppnar. Det är smidigt att ta sig fram med taxi i och med att du hämtas upp och blir körd direkt dit du vill. Man behöver inte kånka runt på sitt bagage och byta färdmedel. På flygplatsen finns även hyrbilar så som exempelvis hertz, nova rent a car, avis, bingo rent, budget, sixt, avant car m.m. Att hyra en bil är också ett väldigt smidigt sätt att ta sig fram speciellt om man vill se sig om och inte bara vara på ett ställe hela tiden. Man hämtar upp bilen när man har landat och lämnar tillbaka bilen på flygplatsen när man ska åka hem igen.

Resa till Dubrovnik

När man ska åka till Dubrovnik kan man även välja att åka med ett Charterbolag. Det finns många resebolag som har charterresor till Dalmatien. När man väljer en charterresa är både flygresan och boendet inräknat i ett paket. Man behöver inte heller tänka på transporten från och till flygplatsen utan resebolaget ordnar detta. Att välja att åka på en charterresa är ett smidigt sätt att resa i och med att allt redan är i ett paket och man inte behöver ordna det själv.

När man ska ut och flyga bör man tänka på att vara vid incheckningen i god tid så att det inte blir förseningar för flyget. Vissa lufttrafikföretag har även självincheckning för att incheckningen ska vara smidigare.

Tänk på detta med bagaget

Det är viktigt att man tänker på vad man packar ner i handbagaget och i det incheckade bagaget när man ska åka flygplan. Man får inte ha med sig farligt gods på flygplanet av säkerhetsskäl. Farligt gods är varor eller ämnen med egenskaper som är farliga för hälsan, säkerhet, egendom eller miljö som anges i Tekniska anvisningar för säker transport av farligt gods via luft eller klassificeras enligt samma föreskrifter. I handbagaget får man exempelvis inte ha med sig vätskor så som exempelvis drycker, oljor, parfymer, lotioner, deodoranter, rakskum m.m. Ska man ha med sig vätskor i handbagaget ska de vara i enskilda förpackningar upp till 100 ml eller 100 g volym som ska förpackas i transparent återförslutbar plastpåse. I det incheckade bagaget får man ha med sig vätskor om det inte är farliga varor. Man har upptäckt en del faror som är relaterade till litiumbatterier och bärbara elektroniska enheter som använder litiumbatterier. För alla lufttransporter är det förbjudet med skadade eller felaktiga batterier. Har man med sig reservbatterier måste de vara i handbagaget och skyddas från kortslutning. Man får inte ha med sig brandvapen och andra föremål som kan avfyra missiler och orsaka skador. Man får inte heller ta med sig spetsiga föremål som kan skäras med eller har en skarp punkt som kan orsaka skada. Man får inte ha med sig explosiva ämnen, brandfarliga föremål och enheter som kan orsaka allvarlig skada eller hota flygsäkerheten. Det är flygbolaget som bestämmer vilken vikt och volym det får vara på handbagaget.