Dubrovnik

 

Dubrovnik anses vara en av världens vackraste platser och är Kroatiens mest populära turistmål. Här finns den berömda muren som går runt hela gamla stan och innanför ligger den gamla välbevarade stadskärnan med byggnader av vacker arkitektur. Här får man även vackert väder med härliga klapperstensstränder utmed Adriatiska havet. Här finns natur med karga berg och grönskande pinjeträd där doften av rosmarin ligger över staden.

 

Vy över Dubrovnik
Vy över Dubrovnik
Vy över Dubrovnik
Vy över Dubrovnik

Dubrovnik ligger vid Adriatiska havet i sydligaste Dalmatien i Kroatien. Staden ligger insprängd på en udde mellan två vikar mot kala, gråa berg som blir en vacker kontrast mot det vackra blå skimrande havet. Stadens namn Dubrovnik kommer från det slaviska ordet ”dub” som betyder ”ek”. På fastlandet mittemot holmen Laus upprättade slaverna bosättning som kallades ”Dubrava” vilket betyder ”ekskog”. Detta kommer från att det växte ek i området. Under medeltiden hette staden Ragusa som var stadens latinska, dalmatiska och sedan italienska namn.
 

Boka boende i Nerja här

 

Om staden

 
Den gamla stadskärnan är omgärdad av en ca två km lång ringmur där den gamla Pileporten från början av 1500-talet är början av gamla stan. Innanför muren finns slingrande smala kalkstensgränder som är omgärdade av restauranger, kaféer, butiker, sevärdheter och kulturella byggnader. Här myllrar det av liv och gatorna är fulla av turister under semestermånaderna. Här är samlingspunkten för nöjeslivet. Huvudgatan Stradun är belagd med marmor och leder fram till Luzaplatsen som har varit Dubrovniks handelscentrum. På norra sidan av Luzaplatsen ligger Sponzapalatset, stora rådets palats och Arsenalen. Dubrovniks gamla stad har fått en plats på Unescos världsarvslista sedan 1979. Det finns många byggnader här från medeltiden och framåt som bär stildrag från gotiken, renässansen och barocken. Dubrovniks främsta byggnadsverk har flera europeiska och lokala mästare varit delaktiga i uppförandet av. Det finns två lokala marknader i Dubrovnik där en är i gamla stan och den andra är i Gruz. Här säljs allt från frukter, oljor, blommor till skor och kläder.

Dubrovnik hamn
Dubrovnik hamn
Vy över Dubrovnik
Vy över Dubrovnik

 

 

Stränder

 
Dubrovnik har ett härligt klimat där det även går bra att sola och bada. Här finns mest småstens- och klapperstensstränder och man badar ofta från klippor och badbryggor. Men det finns även ett fåtal sandstränder. Åker man till den gröna och lummiga ön Lopud hittar man en av de vackraste stränderna i Kroatien, Sunjstranden, och detta är även en barnvänlig sandstrand. Ön Lokrum är den närmaste ön till Dubrovnik och det är hit dubrovnikborna själva går och badar. Denna strand är en av Kroatiens nationalparker och nudiststrand. Detta är en vacker stenstrand med kristallklart vatten. I Lapadviken kan man hitta några stränder att bada vid eller så kan man spela beachvolley eller tennis. Lapad stranden är bland ett av de vackraste områdena i dubrovnik och väl värt ett besök. Går man till andra sidan stan hittar man Banje Beach som är en av de mest kända klapperstensstränderna i Dubrovnik. Härifrån har man en härlig utsikt över Gamla stan och på kvällen är detta ett populärt nattklubbställe. På halvön Babin Kuk hittar man Copacabana-stranden som är en grus- och klapperstensstrand. Härifrån är det endast 6 km till Dubrovniks innerstad. Här finns även olika vattenaktiviteter såsom exempelvis vattenpolo och surfing, samt ett dykcenter. Man kan hyra solstolar och parasoller och det finns restauranger och barer.
 

Mat

 
I Dubrovnik hittar man restauranger i olika prisklasser och det serveras medelhavsmat med fiskrätter eller balkanska kötträtter, lufttorkad skinka. En stor specialitet i kustköket är färsk fisk ”Riba” och denna serveras oftast grillad ”Na zaru” när den är helt nyfångad. En vanlig förrätt är ”Prsut i sir” som är lufttorkad skinka, speciell ost från ön Pag och oliver. ”Salata od hobotnice” är en bläckfiskssallad som brukar ätas som förrätt vid festligare tillfällen. ”Palacinka är en pannkaka med olika fyllningar så som exempelvis sylt, smält choklad, glass, olika såser av bär, m.m. Det finns flera pubar och restauranger i Dubrovnik och även några nattklubbar.

Restauranger i Dubrovnik
Restauranger i Dubrovnik

 

Ta sig hit

 
Om man väljer att flyga till Dubrovnik landar man på Dubrovnik flygplats som är Kroatiens tredje största flygplats. Flygplatsen ligger 22 km söder om Dubrovnik och 5 km sydost om Cavtat. Det finns många flygförbindelser under högsäsongen men under lågsäsongen är flygförbindelserna begränsade. Man kan välja mellan att åka charter där man får en paketresa eller att endast ta en flygstol och ordna boende själv. Det är lätt att ta bussen från flygplatsen in till Dubrovnik. Bussarna går regelbundet. Man kan även välja att ta en taxi, det finns taxibilar utanför flygplatsen. Här kan du söka transfer från Dubrovniks flygplats. Vill man inte flyga till Dubrovnik kan man även köra hit med sin egen bil. Det är ungefär 220 mil från Malmö till Dubrovnik. Vill man åka tåg så ligger den närmaste järnvägsstationen i Split och därifrån får man sedan ta buss den sista biten.

 

Sevärdheter

 
Nästan alla sevärdheter hittar man i den mysiga gamla stan och vill man ha den bästa utsikten över staden och havet ska man ta en promenad på ringmuren. Gamla stan är uppsatt på Unescos världsarvslista. Man hittar byggnader från medeltiden som har stildrag från gotiken, renässansen och barocken.

Ringmuren

Den mest välbesökta turistattraktion är Dubrovniks ringmur med anor från 1100-talet. Detta är en trevlig upplevelse där man har en vacker havsutsikt på ena sidan och en vacker utsikt över de gamla byggnaderna i gamla stan på andra sidan. Här kan man gå runt hela Dubrovniks gamla stad och muren är ungefär 2 km lång och ungefär 6 meter tjock och högsta platsen är 25 meter hög. Utmed denna promenad finns det några fik och kiosker.

Dubrovnik katedral

Katedralen i Dubrovnik heter Jungfru Marie himmelsfärd katedral och är en kulturminnesskyddad romersk-katolsk domkyrka. År 1671 – 1713 uppfördes den i barockstil och är Dubrovniks stifts huvudkyrka. Byggnaden är belägen vid Marin Drzics torg i gamla stan och på denna plats har det tidigare legat tre kända kyrkor.

Katedralen i Dubrovnik
Katedralen i Dubrovnik
Katedralen i Dubrovnik
Katedralen i Dubrovnik

 

Rektorspalatset

Rektorspalatset är det mest historiska monumentet längs den kroatiska kusten och är en stor turistattraktion i staden. Från 1200 – talet fram till år 1808 var detta sätet för rektorn och det styrande rådet i den forna republiken Dubrovnik. Byggnaden är belägen norr om Dubrovniks katedral och Marin Drzics torg. Byggnaden är byggd i olika arkitekturstilar och har drag från gotiken, renässansen och barocken. Byggnaden har fått renoverats vid ett flertal tillfällen och den senaste mest omfattande renoveringen genomfördes 1982 – 1984. I rektorspalatset idag hittar man Dubrovniks kulturhistoriska museum och man kan få se över 15 000 objekt från den tiden då stadens handel och konstliv blomstrade. På palatsets innergård anordnas konserter under Dubrovniks sommarfestival.

Sponzapalatset

Under 1516 – 1522 uppfördes sponzapalatset av den lokale mästaren Paskoje Milicevic. Byggnaden är byggd av profan arkitektur. Palatset är beläget vid Loggiatorget och har tidigare varit säte för tullmyndigheten. Idag finns här ett museum och Dubrovniks stadsarkiv.

Dominikanerklostret

Dominikanerklostret ligger mellan sponzapalatset och Ploce Gate. Klostret byggdes 1301 av invånarna i Dubrovnik på order av de lokala myndigheterna. Här kan man se målningar från 1500-talet och ett vackert träkrucifix.

House of Marin Drzic

House of Marin Drzic är ett teater museum som inrättades på 1990-talet. Här illustreras den lokala författarens liv.

Fort Lovrijenac

Lovrijenac- fästningen eller Sankt Laurentius fästning kallas även ibland Dubrovniks Gibraltar. Denna fästning ligger på en klippa väster om gamla stan och ringmuren i Dubrovnik. Troligen byggdes denna fästning 1018 och under 1400 – 1600- talet tillbyggdes den i omgångar.

Fontäner och statyer

Gamla stans största fontän heter Onofrios stora fontän och här finns även Onofrios lilla fontän. Man kan även beskåda Orlandos kolonn som är en av stadens frihetssymboler.

Inspelningsplats

Staden Dubrovnik har använts som inspelningsplats för TV-serien Game of Thrones. Staden fick vara de fiktiva platserna såsom huvudstaden i Västeros, Kungshamn eller King´s Landing och Essos Meereen. Både ringmuren och gamla stan har varit inspelningsplatser. Man kan få gå en guidad Game of Thrones tur.

Utflykter

Är man i Dubrovnik och vill upptäcka den vackra skärgården kan man ta sig en båttur. Man kan även åka till de mysiga öarna som ligger utmed kusten. Den närmaste ön är Lokrum dit det går båtar hela dagen. Man kan även ta guidade rundturer i Dubrovnik om man vill veta mer om stadens historia

Fontän i Dubrovnik
Fontän i Dubrovnik
Arkitektur i Dubrovnik
Arkitektur i Dubrovnik

 

Festivaler

 
Varje sommar hålls det en internationell kulturfestival i Dubrovnik. Denna festival börjar i mitten av juli och pågår till slutet av augusti. Festivalprogrammet består av mycket dans, teater och film, samt många utländska artister besöker festivalen. En religiös och kulturell festlighet som har firats sedan år 972 är Sankt Blasius fest. Firandet av denna festlighet finns med på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. I Dubrovnik hålls även arrangemang så som Libertas film Festival och Dubrovniks halvmaraton.
 

 

Karta över Dubrovnik