Brac

 

Vill man ha en lugn och avkopplande semester med mycket bad ska man välja att besöka den vackra ön Brac. Här finns många härliga badstränder att välja mellan. Brac är Dalmatiens största ö och det är den tredje största ön i det adriatiska havet. Här hittar man en vacker natur med sand- och klapperstensstränder och kuperat landskap med karg och stenig natur och med växtlighet så som olivlundar, vinstockar och citrusträd som trivs i detta subtropiska medelhavsklimat. Ön Brac består av kalksten som har brutits här sedan antiken. Denna kalksten har exporterats runt hela världen och man kan numera beskåda stenen på exempelvis de berömda byggnaderna så som Vita Huset i Washington och Diocletianus palats i Split. Exporten av kalksten har varit Bracs största handelsvara.
Namnet Brac kommer från ordet Brentos som betyder hjort på Illyriska. Romarna kallade ön Bretia och om man tittar på kartan från 400-talet kan man se att ön kallades Brattia.

 

Brac
Brac
Husen i Brac
Husen i Brac

Städer

 
Huvudorten på ön Brac är Supetar och orten ligger på öns norra sida. Den centrala delen av staden ligger vid hamnen där man kan vandra på den vackra hamnpromenaden som är omgärdad av palmer och små mysiga restauranger och kafèer. Runt omkring Supetar hittar man många fina klapperstenstränder och badplatåer. Från hamnstaden Supetar går färjorna till Split vilket gör att man har god kontakt med fastlandet. Ifrån Supertar går bussar till de olika städerna på ön Brac. På den södra sidan av Brac ligger staden Bol som är en av de mest berömda orterna i Kroatien. Staden är även känd för sin strand Zlatni Rat, vilket betyder gyllene udden. Den centrala delen av staden ligger nere vid vattnet och här finns många restauranger och barer. Staden Bol attraherar många unga människor i och med att det finns många nattklubbar och barer här. Den gamla fiskebyn Postira är känd för sin två kilometer långa strandvik. Runt om finns även flera mindre vikar med sandstränder och klapperstensstränder. Här kan man beundra det vackra landskapet och njuta av hemlagade kroatiska rätter och provsmaka vin och likör som är producerade på ön. I sydväst finner man den charmiga staden Milna som ligger skyddad i den djupa viken Luka Milna. Längs med bryggan hittar man många restauranger och kafeer och det finns mysiga gränder att strosa runt kring. Hamnen är ett välbesökt resmål för seglare i och med att den ligger i en vik som är skyddad från starka vindar och stora vågor. Ett populärt utflyktsmål är den lilla byn Bobovisce som ligger på den västra sidan av Brac. Här ligger många segelbåtar i och med att byn ligger i en skyddad vik. Här finns inte så många aktiviteter utan här råder lugnet.

Brac
Brac

 

 

Stränder

 
I Bol ligger den berömda stranden Zlatni Rat som sticker ut som en spets i havet. Stranden anses vara en av de vackraste i Medelhavet. Stranden är en klapperstensstrand så man behöver badskor när man badar här. Det finns många små undangömda stränder runt om på ön där man kan få vara helt ifred. Vattnet i det adriatiska havet är ofta kristallklart vilket gör att det passar bra för dykning. Man kan även vindsurfa, åka vattenskoter och bananbåt. En av de få sandstränderna som finns i Kroatien är Lovrecina. Vid Supetars ligger Vela Luka som är en långgrund klapperstensstrand som passar bra för barnfamiljer.

 

Mat

 
Det finns många restauranger att välja mellan på ön. Olika typer av lammrätter är specialiteter på ön Brac, samt även medelhavsmaten skaldjur och fisk. Några klassiska kötträtter är cevapcici (kryddjärpar) och raznici (grillspett). Man kan känna av influenserna från Italien i hela Kroatien. Olivoljan som kommer från Brac är känd som en av de finaste. På ön odlas även olika sorters druvor vilket det produceras olika viner av. Den kändaste druvan är Plavac Mali varifrån man producerar det röda vinet Bolski Plavac.

 

Ta sig hit

 
Om man väljer att flyga med charter till ön Brac går flyget från Sverige och till Split. Därifrån får man sedan åka med en transfer mellan Split och Supetar. Här emellan går det färjor flera gånger per dag. Från flygplatsen och till Split tar det ungefär 30 minuter att åka och sedan tar färjan över ungefär 50 minuter. Ska man sedan vidare till Postira tar det 15 minuter med buss och ska man vidare till Bol tar det ungefär 45 minuter med buss. Man kan även åka reguljärt till Brac och ordna med eget boende. Om man åker runt själv och har bokat eget boende tar man sig lätt till ön Brac med en färja från fastlandet. Det finns fyra hamnar på olika delar av ön Milna, Supetar, Sumartin och Bol. Det är endast mellan Split- Supetar och Makarska- Sumartin som man kan ha med sig bilen. På ön Brac finns det en flygplats. Vill man åka runt på ön och upptäcka de olika städerna kan man hyra en bil i Supetar eller Bol. Man kan även åka med lokalbussen runt och då går den från Supetar.

 

Sevärdheter

 

Klesarska Skola

På den norra sidan av ön i Pucisca finns hantverksskolan Klesarska Skola. Här lär man ut det gamla hantverket till bildhuggare och konstnärer.

Kalksten

I närheten av Pucisca finns ett romerskt stenbrott som är ca 1700 år gammalt. Här kan man titta på hur man bryter den vita kalkstenen.

Eremitaget Blaca

Nordväst om Murvica ligger ett kloster, eremitaget Blaca, som finns med på UNESCOS världsarvslista. I början av 1500-talet grundades klostret. När den siste munken Nico Milicevic gick bort blev det slutet för det 400 år gamla klostret. Munkarna producerade vin, olivolja och honung, men de sålde inte råvarorna utan bytte istället till sig saker som behövdes i klostret. Man kan få beskåda 240 bikupor som är gjorda av sten, ett värdefullt bibliotek med 8000 böcker, en tryckpress från 1894 och ett observatorium. Idag är klostret ett museum och man kan även beskåda en samling med vapen, klockor och möbler från förr i tiden.

Vidova Gora

Vidova Gora är det högsta berget i Brac och den högsta toppen är på 778 meter över havet. Namnet på berget kommer från den lilla kyrkoruinen S:t Vid som finns på toppen av berget. Från toppen har man en makalös utsikt. Tittar man sydost ser man staden Bol och en del av ön Hvar. På toppen finns även den rödlistade Dalmatiska svarttallen Pinus nigra spp Dalmatica.

Zmajeva Spilja

Zmajeva Spilja eller drakgrottan är en grotta som ligger på bergets sluttning i närheten av byn Murvica på den södra delen av Brac och var ett skydd till munkar och nunnor som flydde från fastlandet från den Ottomanska invasionen. I grottan kan man se reliefer med blandning av kristen och hednisk ikonografi.

Stipancici

Stipancici är ruinerna av ett nunnekloster som grundades i början av 1400-talet. 1934 lämnade de sista nunnorna klostret och efter det har det sedan förfallit.

Galleri Ivan Rendic

I biblioteket i Supetar hittar man detta galleri med teckningar, reliefer och skulpturer av konstnären Ivan Rendic. Här hålls även olika utställningar, konserter och föreläsningar.

Kyrka

I Supetar finns en kyrka som byggdes på 1600-talet på grunden från en kristen basilika. Kyrkan brann på 1700-talet, men har restaurerats och man har byggt till ett klocktorn. Det finns även ett kyrkomuseum bredvid kyrkan.

Petrinovics mausoleum

I Supetar finns familjen Petrinovic mausoleum som byggdes 1927 av den kroatiske skulptören Toma Rosandic. Han var en av de mest framstående skulptörerna av sin tid

 

Festivaler

 
Supetars sommarfestival börjar i slutet av juni och pågår i tre månader. Då hålls olika festligheter, kulturella tillställningar och konserter.
 

 

Karta över Brac