Bra att veta

När man ska resa till andra länder finns det saker som kan vara bra att veta. Det är inte alltid samma som man är van vid hemma i Sverige. Det finns även saker som är speciella för just det landet som kan vara intressant att veta. Här nedan kommer lite information:

Valuta

Valutan i Dalmatien är Kroatisk Kuna (HRK). Det finns uttagsautomater i städerna. Vill man växla pengar kan man göra det i en bank, på ett växlingskontor, på en lokal resebyrå eller vid något hotell. Den bästa kursen får man dock om man växlar på en bank. Man behöver ha med sitt pass när man växlar pengar. De flesta kreditkort accepteras. Man bör tänka på att det inte alltid går att betala med kort. Exempelvis så tar inte alla taxi, barer och pubar emot kort utan endast kontanter.
 

Kort
Kan betala med kort

Språk

Det språket som talas i Dalmatien är Kroatiska. I kustens turiststäder kan de flesta prata engelska, förutom en del av den äldsta befolkningen. På grund av Istriens historia och att Italien ligger så nära kan man göra sig förstådd på italienska.

Tidsskillnad

Det är ingen tidsskillnad i Kroatien jämfört med Sverige.

Area och folkmängd

Dalmatiens area är 12 158 km2. Folkmängden är 852 068 invånare.

Bästa tiden

Den bästa tiden att resa till Dalmatien är perioden maj – oktober. Lokalbefolkningen rekommenderar att man åker hit i september i och med lägre priser, bra väder och att det är som varmast i vattnet då.

almenacka
Bra tid att åka hit

Ta sig hit

För att ta sig till Dalmatien kan man flyga från Sverige, åka buss, bil eller tåg. Bolag som flyger till Split och Dubrovnik är exempelvis Sas, Norwegian och Scandjet. Vill man åka charter till Dalmatien kan man åka genom resebolagen Apollo och Ving som reser till Split och Hvar eller med Solresor som reser till Dubrovnik.

Ta sig runt

I Dalmatien är bussnätet både pålitligt och punktligt. Man kan lätt ta sig till de intilliggande städerna, men om man vill ta sig till någon liten stad i inlandet på kvällen får man ta en taxi eller egen bil istället. Taxi kan man beställa från hotellen, restauranger eller var man nu är. Det går inte att pruta på taxipriserna utan det är taxametern som gäller. Man kan även ta sig runt genom att hyra en egen bil. Då får man en helt annan frihet och kan åka till badplatser som ligger utanför städerna eller besöka en mysig liten by med spännande historia. När man kör bil i Dalmatien gäller samma regler som i Sverige. Det är bra skyltat och man hittar lätt. Det är även mysigt att hyra en cykel för att ta sig runt, speciellt på öarna. Det finns fina cykelvägar som man kan ta om man vill se sig om. Man kan även välja olika båtutflykter för att se sig om. Det finns organiserade heldagsturer som man kan ta. Det är från Split som de flesta båtlinjerna går ut till öarna. Det största rederiet heter Jadrolinija. Det finns många vackra öar på Dalmatiens kust som är väl värda ett besök när man är här. Några av öarna som ligger här är Hvar, Brac, Vis, korcula m.m. På öarna finns många fina klapperstenstränder med kristallklart vatten som är mysigt att besöka.

Religion

Det är övervägande katoliker i Kroatien och de flesta kyrkorna är katolska. Kyrkor kan man hitta i de flesta samhällen runt om i landet. Om man gör ett kyrkobesök bör man täcka knän och axlar.

El

Elektroniken är samma som i Sverige, 220 volt och man behöver ingen adapter.

Elkontakt
Samma elkontakt

Pass och Visum

Om man reser till länder utanför Schengen måste man ha ett pass och det ska vara giltigt sex månader efter hemkomst. Reser man inom EU krävs att man har ett pass eller nationellt ID-kort. Visum krävs inte för svenska medborgare. Man ska ställa pass- och visumfrågor till respektive lands ambassad eller konsulat.

Vaccinationer

Man rekommenderas vaccination mot hepatit A och B. Man bör vaccinera sig minst fyra veckor innan du reser. Mer information finns på www.vaccinportalen.se

Affärer

Affärerna brukar vara öppna mellan kl. 9.00 – 12.00 och 16.00 – 20.00 eller 21.00. Mataffärerna brukar öppna kl. 6.00 och har stängt på söndagar. Det finns vissa större butiker eller butiker som ligger på turistorterna som på sommaren håller öppet hela dagen och även på söndagar. Öl, vin och sprit säljs i de flesta mataffärer och även på restaurangerna. Behöver man besöka ett apotek heter det på kroatiska ljekarna eller Apoteka. Apoteken är öppet måndagar – fredagar kl. 8.00-13.00 och 17.00-19.30, lördagar kl. 8.00-13.00. Det finns även jouröppna apotek som är öppna övriga tider.

Bad

De flesta stränderna i Dalmatien består av rundade småstenar, det finns nästan inga sandstränder. Man badar även från klipporna eller speciella bryggor och man kan lätt hitta sig sin egen lilla strand som man kan bada vid. Man bör använda badskor i och med att botten kan vara ojämn på sina ställen och det är vanligt att det finns havsborrar i vattnet. Havsborrar kännetecknar rent havsvatten. Badskor kan man köpa på många ställen och de kostar ungefär 60 kuna. Det finns olika vattenaktiviteter att ägna sig åt på vissa av stränderna. Men stränderna på öarna är lite mindre så där är inte lika mycket aktiviteter. På vissa badstränder kan man hyra solstol och parasoll. Det är viktigt att man respekterar det flaggsystem som de bevakade stränder använder. Röd flagg betyder badförbud, gul flagg betyder bada med försiktighet och grön flagg betyder att det är fritt att bada. Man bör även tänka på att vid många stränder finns det inte badvakter utan man får själv ha uppsikt.

temperaturen
Bra temperatur för bad

Dricks

Det är vanligt med dricks i Kroatien. Serviceavgiften ingår oftast i notan men det är ändå brukligt att ge en extra slant om man är nöjd med servicen. Det är vanligt att ge 10% utöver priset eller avrunda priset uppåt. Åker man taxi brukar man också avrunda priset uppåt.

Polis

Larmnummer 92

Vatten

Kranvattnet går att dricka i Kroatien.

Insekter och djur

När man är i Dalmatien behöver man inte vara orolig för insekter eller farliga djur. Under sommarmånaderna kan det förekomma mygg under olika perioder och det finns balsam som man kan köpa i förebyggande syfte och efter bett. Det finns även ormar som trivs i den terrängen och klimatet som Kroatien har. Men det är endast en ormart som är giftig och den har ett litet horn på huvudet. Det finns kackerlackor, myror och andra småkryp. Man ska undvika att klappa eller leka med djuren som finns i området.

Speciellt för Kroatien

Kroatien är känt för sin olivolja och den bästa kommer från Tar där den har framställts i århundraden. Denna olivolja kan du köpa i vanliga supermarkets eller ”vinotekas”. I kroatien finns vingårdar och har en lång tradition av vinproduktion. Nästan varje region producerar sitt eget vin och de mest kända märkena är Posip, Grk och Plavac. De Dalmatiska vinerna kan man köpa i speciella vinotecas eller direkt på vingårdarna. Rakija som kallas brandy tillverkas på gårdarna säljs på ed flesta marknaderna och från små stånd vid vägkanten. Från Kroatien kommer kravatten som är ursprunget till slipsen. I början bar ryttarna detta som en scarf runt halsen för att genom olika färger skilja ut sig från andra soldater. Kulspetspennan kommer också från Kroatien och uppfanns av Laszlo Biro på 1930-talet. Han sålde sedan sin uppfinning till sponsorer och då började USA:s flygvapen beställa denna penna i och med att lufttrycket inte påverkade funktionen. Det finns många marknader som man kan besöka. Här säljs allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, olja, brandy, honung m.m.

Några ord

Hej = Zdravo
God Morgon =Dobro jutro
God kväll = Dobar vece
God dag = Dobar dan
Ja = Da
Nej = Ne
Tack = Hvala
Tack ska du ha = Hvala lijepo
Ursäkta = Oprosti
Kan jag få notan, Tack? = Molim racun